Omiljeni ciljevi inestitora koji vole da rizkuju su cloud tehnologija, marketing i analitičke platforme, big data, bitcoini i e-commerce. Međutim, to ne znači da samo oni imaju šanse da privuku milione. Dajemo vam spisak najneobčnijih startapova kojima se posrećilo u 2014. godini:

1. Eaze

Mobilna aplikacija za isporuku medicinske marihuane. Prosečno vreme čekanja porudžbine je 10 minuta. Servis je već privukao 1,5 milion dolara pokroviteljskih investicija i izgleda da ne planira da se na tome zaustavi. Zasad „Uber za marihuanu“ radi samo u San-Francisku, ali dobijena sredstva ove godine biće usmerena na razvoj servisa i u drugim gradovima.

2. BlablaCar

Evropski servis za potragu pratnje za međugradska putovanja dostupan je takođe ruskm korisnicima. Ove godine on je privukao 110 miliona dolara za razvoj međunarodne mreže. Ambiciozni projekat koji je pokrenut u Parizu 2006. godine dostupan je u 12 zemalja Evrope. Milion ljudi mesečno koristi servis, štedeći na svakom putovanju više od 10% u odnosu na putovanje vozom ili avionom i pomažući vozačima da nadoknade rashode za gorivo.

3. Robinhood

Aplikacija za trgovinu akcijama preko smartfona bez komisije. Servis još nije pokrenut a već je privukao 16 miliona dolara investicije od grupe investitora i pokrovitelja među kojima je osnivač cloud servisa Voh Aron Levi, a isto tako zvezde šou-biznisa Snup Dog i Džarer Leto. Sada se aplikacija nalazi u fazi beta-testova. Ima moderan dizajn, pogodan interfejs i što je najvažnije minimalnu cenu nabavke samo 10 dolara. Pri tom servis planira da zarađuje na marži tj. da daje klijentima novac za igru na berzi na kredit uz mali zalog. Takođe klijentima će nuditi za novac neke premijum uslugu.

4. Lawn Love

Servis za potragu stručnjaka za baštovanstvo Lawn Love je privukao 1,9 milion dolara samo za par meseci svog postojanja. Lawn Love značajno je olakšao život korisnicima i stručnjacima koji rade u toj sferi, potrebno je da odabrati vrstu posla, uneti minimalnu informaciju o posedu i negovoj lokaciji. Kao i Uber servis povezuje naručioca i stručnjaka garantujući potpunu, sigurnu zaštitu za obe strane prilikom isplaćivanja.

5. Seedling

Prodavnica poklona za razvoj dečijeg stvaralaštva. Sedam godina uzastopno Seedling je predlagao kupcima nekoliko stotina proizvoda sortiranih po uzrastu i interesovanju preko sajta i maloprodajnih mreža u 20 zemalja po celom svetu. Pravi proboj je nastao posle spajanja Seedling сa P.S. XO tamo prodaju gotovu opremu za dečije zabave, kostime i ukrase. U oktobru ove godina dva investiciona fonda su uložili u razvoj objedinjene prodavnice 7 miliona dolara. Očekuje se da će za 2015. godinu njeni dohodci porasti do 20 miliona dolara.

6. Poppin

Onlajn prodavnica kancelarijskog nameštaja i stvari. Ponuđeni proizvodi imaju savremeni dizajn i jarku dekoraciju što treba da doprinese povećanosti produktivnosti rada i da izazove zdravu radnu euforiju. Od 2009. godine zbir investicija u startapu je prešao 34 miliona dolara, od toga 17 miliona dolara u avgustu ove godine. Osnovna prodaja vrši se preko sajta, međutim, neke stvari se mogu naći i u maloprodajnim radnjama.

7. Paintzen

Servis za „popravku doma bez stresa“ je privukao 2 miliona investicija za pola godine postojanja. Iako je to još uvek samo onlajn platforma za pretragu i narudžbinu farbanja. Isto kao i Lawn Love, Paintzen obezbeđuje potpuni paket posredničkih usluga, automatizirajući većinu aktivnosti i preokreće viđenja o tržištu molersko-farbarskih poslova.

8. Glow

Glow je možda najnestandardizovanije korišćenje big data. Pomaže ženama da odrede najbolje vreme za trudnoću, analizira hormonske cikluse, blagostanje, nivo stresa, fizičko opterećenje pokazuje u kojim danima su šanse veće da začnete dete. Kompanija se pozicionira kao neprofitna organizacija, biznis-model izgrađen prilično vešto: korisnik plaća 50 dolara mesečno dok ne zatrudni. Ali ako za 10 meseci nema rezultata onda Glow nadoknađuje sve rashode. Startap je pokrenut pre malo više od godinu dana i već je privukao 23 miliona dolara investicija od kojih je 17 miliona dolara iz 2014. godine. Nedavno je izašla druga aplikacija GlowNatural koja omogućava korisnicima da vode trudnoću.

9. Tile

Programer priveska za praćenje i aplikacije za smartfon koji dozvoljava da se odredi njihova lokacija preko Bluetoothe. Na prvi pogled jednostavna ideja se dopala investitorima. To je pomoglo startapu koji je osnovan u decembru 2012. godine da privuče skoro 16 miliona dolara od toga 3,5 miliona dolara investicije od kineskog internet-holdinga Tencent u oktobru ove godine.

10. Plated

Služba za hitno dostavljanje sastojaka za obroke pod devizom zdravnog načina života. Uz svaki izbor dodaje se detaljni recept, a vreme pripremanja čitavog ručka ne oduzima više od 30 minuta. Formula uspeha projekta je što on pokriva 80% teritorije SAD-a i razvija tendeciju težnje ka pravilnoj ishrani u društvu ne trošeći mnogo vremena na to. Na kraju ukupan zbir investicija prešao je 21 milion dolara od kojih je 15 miliona dolara bilo investirano u avgustu ove godine.