1. Komunicirajte sa drugima

Mnogobrojni kontakti su osnova za uspeh. Jedan će dati potreban broj telefona ili sajt, drugi će vas upoznati sa interesantim čovekom, treći će dati praktični savet. Ne možete biti bliski sa svima i niti se družiti non-stop sa nekim. Dovoljno je samo da održavate kontakt koji vam omogućava da se u bilo kom trenutku obratite ljudima sa pitanjima, molbama i predlozima. Podrazumeva se da govorimo o uzajamnoj komunikaciji. I vi takođe morate biti dostupni za tuđe inicijative i molbe. Egoistična eksplotacija tuđih finansijskih, poslovnih i intelektualnih resursa doneće vam privremeni uspeh.

2. Ne budite preterano skromni

Ako ne pokažete inicijativu možete čitav život provesti u senci neprimetni, čak i ukoliko imate previše dostojanstva i talenta. Biti promoter sopstvenih ideja je umetnost kojom treba ovladati ako želite da ih uspešno realizujete. U spominjanju svog dostojanstva i dostignuća nema ničega sramotnog. Ljudi moraju da shvate da ste uspešni i da će i njima saradnja sa vama doneti korist. Samo vodite računa da samopohvale ne prerastu u aroganciju. Ponekad je dovoljno samo da napomenete šta vi umete dobro da radite (na primer, da znate da postavljate video klipove) i odmah će se javiti istomišljenici.

3. Radite ono što vam se sviđa

Uspeh brže dostižu oni koji nastoje da zadovolje sopstvene potrebe i ne poštuju samo društveni poredak ili čeznu da ispune očekivanja drugih ljudi. Trend poslovnih zena doveo je do toga da se mnoge dame trude da uspeju u korporativnom svetu, dok su po prirodi stvorene u potpunosti za nešto drugo. Prevaziđite društvene stereotipe, slušajte svoj unutrašnji instikt i činite ono što želite, a ne ono što drugi očekuju od vas da činite. Postavite realne ciljeve bilo da je to putovanje oko sveta ili rađanje četvoro dece. Upravo tada vas čekaju prave radosti i pobede.

4. Odnosite se prema životu, kao prema ruletu gde nekad pobedite, a nekada izgubite

Neke ljude uništava prevelika ozbiljnost prema životu. Kako je govorio nezaboravni baron Minhauzen: „Gospodo, isuviše ste ozbiljni!“ Preterana ozbiljnost dovodi do trajne napetosti i krajnjeg neuspeha. Uspeh nasuprot tome bira one koji ne gledaju toliko fatalno na svoje poslove i koji shvataju da pobeda na lutriji nije uvek moguća i da posle poraza može doći pobeda. Zato sačuvajte entuzijazam! Isto tako svaki problem prestaje da bude važan ukoliko mu se podsmehneš. Deluje sto posto. To nije lako uraditi, ali je moguće. I samo kad se podsmehneš problemu, on će se izduvati kao balon.

5. Mislite pozitivno

Pozitivno razmišljanje je antonim negativnom razmišljanju kada čovek sam prenaglašava situaciju oko sebe. Zaboravite na izraze: „To je moj krst“, „Patnja mi je sudbina“, „Želeli smo najbolje, a ispostavlo se kao i uvek“. Negativno razmišljanje utiče na vašu psihu. Naše misli su direktno povezane sa našim ponašanjem kao i obrnuto. Sve kreće naopako, jedan promašaj prati drugi, a vi čak i ne primećujete da privlačite nesreću sopstvenim raspoloženjem. Prekinite taj začarani krug, prestanite da analizirate svoje neuspehe koji i hipotetički postoje. I neuspesi će prestati da vas prate.

6. Neka oko vas budu samo pozitivne stvari

Ako ste navikli da gledate samo horor filmove i da u novinama čitate samo kriminalističku horniku ne nadajte se da će vam sreća pokucati na vrata. Kako bi je primenili neophodno je da se okružite pozitivnim, lepim stvarima, veselom muzikom, dobrim ljudima i omiljenim životinjama. Puštajući u srce samo dobro, vi se programirate na radost, uspeh i sreću.

7. Osmehujte se drugima

Psihofiziolozi potvrđuju da čak i lažan osmeh posle nekog vremena ima priblizno isti efekat kao i iskren osmeh. Aktivni mišići lica proširuju krvne sudove i poboljšavaju snadbevanje mozga kiseonikom. Ćelije centralnog nervnog sistema počinju da proizvode endorfin pa postajemo mirniji i optimističniji. Takođe, drugim ljudima je prijatnije da komuniciraju sa veselom nego sa mrzovoljnom osobom.

8. Nemojte se zaglaviti

Neki nisu u mogućnosti da zaborave čak ni najmanju neprijatnost i stalno se vraćaju negativnim doživljajima koji su povezane sa njima. Ili težeći ka postavljenom cilju iznova i iznova ponavljaju istu grešku i očajnički se nalaze u ćorsokaku. Takav tip psihe stručnjaci nazivaju „zaglavljen“. Često je ova crta urođena, ali ipak treba težiti da bude što nevidljivija. Treba brže prelaziti iz jednog emocionalnog stanja u drugo, menjati ponašanje u zavisnosti od situacije, uključiti se u različite aktivnosti. Ne fokusirajte se samo na greške, tražite nove prilaze životu i povećaće se vaše šanse za uspeh.

9. Pohvalite se

Radujte se svojim malim pobedama. Ponekad se žalimo: „Da li je zaista to uspeh? To je sitnica. Kakva su dostignuća drugih ljudi!“ Nikada ne potcenjujte sopstvene uspehe, inače nikada ih više nećete dostići! Naprotiv pohvalite sebe čak i za savesno učinjeno manje delo. I ohrabite se poklonom. Psiholozi predlazu da stavite taj poklon na vidljivo mesto kao kup pobede. Tada se javlja stimulus da ostvarimo ponovo uspeh.

10. Pravilno se hranite

Ne zanosite se strogim dijetama. Nedovoljna ishrana mozga dovodi do povećanog zamora, spore percepcije stvarnosti a ponekad ka apatiji. U takvom stanju ne znate gde se nalazite a kamo li da vidite uspeh! Osim toga, hrana je izvor zadovoljstva. Sladoled ili kakvo parče ukusne torte mogu da izazovu tako veliko izlučivanje endorfina da će vam sinuti ideja dostojna Nobelove nagrade. Ne lišavajte se radosti i duševne ravnoteže gladovanjem, ali ni ne pravite kult od hrane. Proždrljivost takođe udaljava od blagostanja i aktivnog života.

11. Stvarajte

Pozitivan uticaj hobija je davno dokazan. Čak i ako je tvoj hobi slikarstvo, muzika, ples, zanat čist amaterizam on umanjuje stres, pruža relaksaciju, utiče pozitivno na rad unutrašnjih organa. To je idealno sredstvo za poboljšanje opšteg blagostanja i prevazilaženja „sindroma nesrećnika“. Današnji tvorci samosvesti jedni su od najsrećnijih ljudi. To duguju endorfinu koji budi inspiraciju.

12. Probajte

Ne ograničavajte se samo na jedan vid delatnosti. Život ne stoji u mestu. Prelazak iz jedne sfere u drugu može postati brzopleta prekretnica u sudbini. Ako ste dobili priliku da se oprobate u nečem novom, zašto ne biste rizikovali? Steknite principijalno drugo obrazovanje. Promenite zanimanje. Uspeh prati one koji ne stoje u mestu. Ne plašite se svega novog i nestandardnog i ako vam neko predloži nešto na prvi pogled čudno, odgovorite slučajno da.