1. Ne trošite vreme na pogrešne ljude
Život je suviše kratak da biste se družili sa ljudima, koji vam oduzimaju svu energiju. Ako neko želi da učestvujete u njegovom životu on će se potruditi da vam bude ugodno. Ne morate se boriti za mesto pored njega. Nikada se ne vezujte za one koji konstantno nipodaštavaju vašu vrednost. I shvatite da nisu pravi prijatelji oni koji vas podržavaju kada ste na vrhu, već oni koji ostaju pored vas i kada ste u nevolji.

2. Prestanite da bežite od svojih problema
Suočite se sa njima licem u lice. Ne, to neće biti lako! U svetu ne postoji biće koje je sposobno da savršeno podnese udarac. Ne traži se od nas da momentalno rešimo probleme. Mi smo jednostavno drugačije stvoreni, naša pravila su: žalostiti se, trpeti bol, tugovati, grešiti i gubiti nadu. U tome je i smisao života suočavati se sa problemima, učiti, prilagođavati se i na kraju ih rešiti. Upravo nas to i čini ljudima.

3.Prestanite da lažete sami sebe
To možete da činite bilo kome, ali ne sebi. Naš život može da se poboljša samo onda kada mi dozvolimo sebi da rizikujemo. Prvi i najteži rizik za nas je da budemo iskreni prema sebi.

4.Prestanite da stavljete svoje potrebe u drugi plan
Najgore je da izgubite sopstveno ja, ulažući mnogo u ljubav prema nekome drugom i zaboravljajući na sopstveni značaj. Ne, ne napuštajte druge, ali pomozite i sebi. Ako i postoji odgovarajući trenutak da čujete sebe i učinili ono što je za vas zaista važno onda je taj trenutak došao.

5.Ne trudite se da budete neko drugi
Jedan od najtežih zadataka u životu je biti to što jeste u svetu koji se trudi da ličite na ostale. Neko će uvek biti lepši, neko će uvek biti pametniji, a neko će uvek biti mlađi, ali oni nikad neće biti vi. Ne trudite se da menjate sebe zbog potreba drugih ljudi. Budite to što jeste i onima kojima ste zaista potrebni zavoleće vas takvim kakvi ste.

6.Ne vezujte se za prošlost
Ne možete okrenuti novu stranicu u vašem životu, sve dok se vraćate predhodnoj.

7.Prestanite da se bojite grašaka
Činiti nešto i grešiti je deset puta efikasnije nego da ništa ne činite. Svaki uspeh nosi tragove nekadašnjih neuspeha. A svaki neuspeh vodi ka uspehu. Na kraju krajeva više ćete žaliti za to što niste uradili nego za ono što ste uradili.

8.Ne krivite sebe za greške iz prošlosti
Možemo i da ne volimo takvog čoveka i da plačemo nad svojim greškama, ako pak krene sve naopako jedno možemo da kažemo sa sigurnošću: greške nam pomažu da nadjemo prave osobe i prave stvari. Svi mi grešimo, borimo se i čak oplakujemo greške iz prošlosti. Ali vi niste vaše greške, vi niste vaša borba, vi ste sada i ovde i imate mogućnost da izgradite svoj dan i svoju budućnost. Šta god da se desi u vašem životu to vas priprema ka još jednom koraku u budućnost.

9. Ne trudite se da kupite sreću
Mnogo toga što mi želimo je skupo. Ali istina je ta da stvari koje nas zaista čine srećnim: ljubav, smeh, rad na svojim osećanjima su apsolutno besplatne.

10. Prestanite da tragate za nekim da biste postali srećni
Ako ste nezadovoljni sobom, svojom ličnosti onda vas ni dugotrajni odnosi sa nekim ne čine srećnijim. Potrebno je da postignete stabilnost u svojm životu, pre nego što ga podelite sa još nekim.

11.Prestanite da besposličarite
Ne razmišljate predugo inače ćete u suprotnom napraviti problem tamo gde ga nema. Procenjujte situaciju i odlučno reagujte. Ne možete promeniti ništa, ako odbijate da se suprostavite. Svaki napredak je praćen rizikom. I ovde je važan redosled. Ne možete da čitati bez poznavanja slova.

12.Ne mislite da niste spremni
Niko i nikada se ne oseća spremnim za nešto 100%. Većina ozbiljnih mogućnosti nas stavlja u situaciju da se nadjemo izvan naše zone udobnosti što znači da ćemo se zaista osećati neprijatno.

13.Prestanite da se upuštate u odnose iz pogrešnih razloga
Odnose treba graditi pametno. Bolje je biti sam, nego u lošem društvu. Ne treba žuriti sa izborom. Ako nešto treba da se desi, ono će se desiti u pravo vreme s pravom osobom i na najboljim osnovama. Upustite se u ljubav, kada budete spremni, a ne onda kada se osećate usamljenim.

14.Prestanite da odustajete od novih odnosa samo zato što su raniji odnosi bili neuspešni
Koga god da upoznate znajte da svi imaju svoje ciljeve. Neko će vas testirati, neko koristiti, neko će vas učiti, ali je najvažnije da će vam neki od njih pokazati nešto najbolje.

15.Prestanite da se takmičite sa svima
Ne brinite se za to što su drugi u nečemu uspešniji od vas. Usmerite pažnju na dostizanje sopstvenih svakodnevnih rekorda. Težite ka uspehu u borbi između VAS i SEBE.

16.Prestanite da zavidite
Zavist je umetnost računanja tuđeg bogastva umesto svog sopstvenog. Postavite sebi pitanje: „Šta ja imam, što bi drugi želeli?“

17.Prestanite da se žalite i da sebe sažaljevate
Život baca kockice kako bi vas uputio na neki važan smer. Ne možete da vidite ili da shvatite sve što se dešava a to može biti bolno. Ali osvrnite se na sve te loše stvari koji su vam se desile u prošlosti i shvatićete da su vas one često dovodile do uspeha, do važne osobe, do stanja duše ili situacije. Osmehnite se! Neka svi znaju da ste danas mnogo jači nego što ste bili juče.

18. Prestanite da proživljavate uvrede
Ne živite sa mržnjom u srcu. Na kraju ćete više naneti sebi štete nego ljudima koje mrzite. Praštanje ne znači „meni odgovara sve, što vi sa mnom činite“. Ono govori: „Ja ne dozvoljavam da ono što ste mi učinili zauvek narušava moju sreću“. Oproštaj je predlog da popustite, nadjete mir i da se oslobodite. I shvatite da je potrebno da opraštate ne samo drugim ljudima već i sebi. Ako je to neophodno, oprostite sebi i nastavite dalje kako biste se potrudili da se naredni put bolje snađete.

19.Ne dozvolite drugima da vas spuštaju na njihov nivo
Ne treba smanjivati lestvicu kako bi odgovarao onima koji odbijaju da je podignu.

20.Prestanite da trošite vreme na objašnjenja
Vaši prijatelji ih ne traže, a neprijatelji svejedno neće u njih poverovati. Jednostavno postupajte onako kak zaista smatrate da je ispravno.

21.Prestanite da žurite neprekidno
Najbolje vreme za to da uzmete duboki uzdah je upravo onda kada nemate vremena za to. Sve dok nastavite da radite to što radite, dobijaćete ono što dobijate. Nekada je potrebno da se distancirate kao biste videli sve u pravom svetlu.

22.Ne zanemarujte sitnice
Uživajte u sitnicama, zato što se može destiti da se jednog dana osvrnete i shvatite da su to zapravo bile velike stvari. Najbolji deo vašeg života se sastoji iz malih, bezimenih momenta, koji su provedeni da poklonite osmeh nekoj osobi koja je za vas zaista važna.

23.Prestanite da se trudite da sve bude idealno
Realan svet ne nagrađuje perfekcioniste, već one koje teže ka dostizanju svog cilja.

24. Prestanite da idete putem manjeg otpora
Život nije tako jednostavan, naročito ako vi planirate da dostignete nešto vredno. Ne birajte lak put. Učinite nešto neuobičajno.

25.Prestanite da se pretvarate da je sve u redu, ako nije tako
U redu je ako se opustite na neko vreme. Ne možete uvek biti jaki i nema potrebe da neprekidno dokazujete da je sve u redu. Nije potrebno da živite za to šta će drugi mislili. Plačite, ako vam je to potrebno. Suze isceljuju. Što pre to uradite brže ćete moći da se smejete.

26.Prestanite da krivite druge za svoje probleme
Dostizanje vaše mašte direktno zavisi od toga koliko vi preuzimate odgovornost za svoj život. Kada krivite druge za ono što vam se dešava, onda ne prihvatate odgovornost na sebe i dajete drugima vlast nad tom stranom vašeg života.

27.Prestanite da se trudite da budete sve svima
To je nemoguće, jednostavno uništavate sebe. Ali ako pružite radost jednoj osobi to može da promeni svet. Može biti ne ceo svet, već njegov svet. Zato se skoncentrišite.

28. Prestanite da se brinete previše
Briga nas neće izbaviti od budućih teškoća, samo će nas osloboditi današnje radosti. Vredi li o tome razmišljati? Jedan od načina da to proverite je da zadate sebi pitanje: „Hoće li to biti važno za godinu dana? Za tri godine? Za pet godina?“ Ako nije ne vredi o tome razmišljati i brinuti se.

29. Prestanite da se koncentrišete na stvari koje ne želite
Usresredite se na to što zaista želite. Pozitivno mišljenje je jedan od ključnih trenutaka svakog velikog uspeha. Ako se svako jutro budite sa mišlju da će se u vašem životu danas desiti nešto predivno, onda ćete pre ili kasnije primetiti da ste bili u pravu.

30. Prestanite biti nezahvalni
Nezavisno od toga koliko je to što činite dobro ili loše, budite se svaki dan zahvalni za svoj zivot. Neko se negde upravo očajnički bori za svoj. Umesto da mislite o tome što nemate pokušajte da mislite o tome što vi imate, a što drugi nemaju.