Svetske berze su uz solidne dobitke nastavile rast s kraja prošle nedelje pošto je završeno najgore tromesečje na finansijskim tržištima u poslednje 4 godine.

Posle značajnog porasta na evropskim berzama, i akcije na Vol stritu u Njujorku su u porastu.

Nemački indeks Daks u porastu je od skoro tri odsto, britanski FTSE skoro 2,5, francuski Kak-40 preko 3,7, dok je evropski Stoks 50 iznad 2,5 odsto.

Na početku trgovanja u Njujorku, industrijski indeks Dau Džons je porastao 0,9 odsto, Standard end Pur 500 za jedan odsto, a Nasdak 0,9 odsto. U SAD su posebno skočile akcije Dženeral motorsa i Tvitera, tri odsto, dok su s porastom cene nafte od dva odsto na dobitku i energetske kompanije.

Razočaravajući podaci o zaposlenosti u SAD u petak su isprva gurnuli berzanske indekse nadole, ali je ubrzo usledio oporavak, pa su indeksi taj dan završili u značajnom plusu.

Američko ministarstvo rada u petak je saopštilo da su u septembru poslodavci u SAD dodali samo 142.000 radnih mesta umesto 200.000 koliko je očekivano na Vol stritu, što bi moglo da primora američku centralnu banku da ponovo odloži povećanje referentne kamatne stope prvi put posle devet godina.

I berze u Aziji, koje su takođe zabeležile veoma loše treće tromosečje, danas su imale rast – hongkongški indeks Hang Seng je porastao za 1,8 odsto, japanski Nikei 225 za 1,6 odsto, australijski S&P/ASX 200 za dva odsto, a indijski Senseks za 1,7 odsto.

Akcije Glenkora, kompanije za trgovinu sirovinama čije su akcije u ponedeljak pale 30 odsto, ali potom nadoknadile pad, dans su opet skočile za 20 odsto, pa potom smanjile na rast od 11 odsto.