Komercijalne rezerve nafte u Saudijskoj Arabiji povećane su u avgustu na rekordni nivo od 2002. godine, od 326,61 milion barela.

Pri tome je ta zemlja koja je najveći svetski snabdevač naftom smanjila proizvodnju i izvoz, objavio je „Blumberg“, pozivajući se na zatvorene podatke Zajedničke informacione inicijative međunarodnih organizacija za naftu.

Rezerve su, u poređenju sa julom porasle za 6,38 miliona barela.

Izvoz nafte iz Saudijske Arabije, s druge strane, smanjen je 3,8 odsto, u odnosu na juli, sa 7,27 miliona barela dnevno, na 6,99 miliona barela dnevno. Eksport nafte pada od marta, samo je prekinut u junu, piše „Blumberg“.

Proizvodnja nafte u avgustu je bila 10,26 miliona barela dnevno, što je 0,9 odsto manje nego u julu.

Dokazane svetske zalihe nafte u septembru ove godine OPEK je procenjivao na 1.493 milijarde barela, od kojih, prema mišljenju organizacije, udeo njenih članica, čini 80,8 odsto. Najveće rezerve ima Venecuela – 300 milijardi barela, a slede Saudijska Arabija, sa 266,6 milijardi barela i Iran, sa 157,5 milijardi barela.

Sličnu ocenu dala je i američka agencija za informisanje o energetici, koja je na treće mesto po rezervama stavila Kanadu (173 milijardi barela). Prema podacima EIA, zalihe nafte u Rusiji iznose 80 milijardi barela (7. mesto), a SAD – 37 milijardi (11. mesto).

Pri tome, procene rezervi mogu da se razlikuju. Tako, prema podacima Britiš petroleuma (BP) rezerve nafte u Rusiji su 100 milijardi barela, a u SAD 48,5 milijardi barela. U tu procenu dokazanih rezervi, najčešće se ne uključuju zalihe nafte u škriljcima. Samo u SAD njihov obim se procenjuje na više od tri biliona barela.