Evropske berze potonule su danas, a evro je ojačao nakon što je ECB snizila kamatnu stopu na depozite i pokrenula nove mere stimulacije privrede evrozone.

Analitičari su, inače, očekivali radikalnije poteze.

Evro je na valutnoj berzi ojačao na 1,0865 dolara, nakon što je juče bio na najnižem nivou od aprila od 1,0551 dolara, prenosi agencija Frans pres.

ECB je danas snizila kamatnu stopu na depozite na minus 0,30 odsto sa minus 0,20 odsto, u nastojanju da podstakne hronično nisku inflaciju u evrozoni. Istovremeno je dve ostale ključne kamatne stope zadržala na nepromenjenom nivou – referentnu kamatnu stopu na 0,05 osto, a graničnu kamatnu stopu na 0,30 odsto.

Mnogi tržišni igrači su, međutim, očekivali da će ECB srezati stopu na depozite još više, na minus 0,4 odsto.

Frankfurtski indeks DAKS 30 i pariski KAK 40 potonuli su po 3,58 odsto, dok je londonski FTSE 100 oslabio 2,27 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je pozdravio odluku ECB da pruži podršku ekonomiji evrozone, apelujući na tu instituciju da upotrebi celokupan dijapazon mera koji ima na raspolaganju da bi podstakla privredni rast u zemljama monetarne unije.

ECB je takođe snizila projekcije inflacije u evrozoni, pa tako za 2016. prognozira inflaciju od 1,0 odsto u odnosu na ranije projektovanih 1,1 odsto, a za 2017. 1,6 odsto umesto prethodnih 1,7 odsto.

Pored toga, banka je podigla prognozu privrednog rasta evrozone za tekuću i 2017. godinu, jer će, kako je saošteno, domaća potrošnja, niske cene nafte i povećana potrošnja vlada na izbeglice, pružiti podsticaj rastu bruto domaćeg proizvoda. Projekcija rasta evrozone za 2016. je ostala nepromenjena i iznosi 1,7 odsto.

Na Vol stritu je industrijski indeks Dau Džons skliznuo 0,17 odsto, a širi indeks S&P 0,13 odsto. Tehnološki Nasdak je, sa druge strane, ojačao 0,06 odsto.