Italija je prikupila 3,1 milijardu evra u inicijalnoj javnoj ponudi akcija (IPO) državne pošte, Poste Italiane, što je najveća IPO od 1999. godine te zemlje.

Sredstva su joj potrebana za smanjenje javnog duga, javlja agencija „Blumberg“.

„Italijansko ministarstvo finansija je kao finalnu cenu odredilo 6,75 evra po akciji“, rekao je italijanski ministar finansija Karlo Padoan novinarima u Rimu.

Tražnja je, kako navodi njujorška agencija, bila tri puta veća od ponude, a trgovanje akcijama na Milanskoj berzi će verovatno početi 27. oktobra.

Inicijalnom javnom ponudom akcija Poste Italiane, kojom se vrednost kompanije procenjuje na oko 8,8 milijardi evra, pokrenuta je runda prodaje državnih aktiva, koja će obuhvatati i prodaju kontrolora za vazdušni saobraćaj Enava i železničke kompanije Ferovije delo Stato, planirane za narednu godinu, prenosi „Blumberg“.

Italijanski premijer Mateo Renci planira da prikupljeni novac iskoristi za smanjenje javnog duga Italije u visini od 2.300 milijardi evra, što je drugi najveći javni dug u evrozoni.

Osnovana 1862, Pošta Italije ima 32 miliona korisnika i godišnje prihode od 28,5 milijardi evra. Njen neto profit je prošle godine iznosio 212 miliona evra, a 2013. milijardu evra. Pad zarade se mahom pripisuje troškovima restrukturiranja uoči privatizacije.

Pribavljeni kapital jedva da će umanjiti „planinu“ javnog duga Italije tešku 2,2 biliona evra, ali premijer Renci smatra da je privatizacija pošte prvi korak u obimnom programu privatizacija, za koji se nada da će privući inostrane investitore u zemlju koja se polako izvlači iz recesije.