Ko i kako treba da koristi mobilni fotoservis Instagram kao instrument za promociju proizvoda i usluga?

Instagram je besplatni servis za mobilne uređaje koji omogućava da čuvate i da uređujete fotografije, da ih razmenjujete i objavljujete i na drugim socijalnim mrežama. Oko  100 miliona korisnika u 2012. godini je ocenilo ovu mrezu. Radi poređenja na Facebook-u danas je registrovano više od jedne milijarde korisnika, na mreži Vkontakte skoro 200 miliona, a članove Одноклассников čini oko 100 miliona ljudi. Kao i svaka solidna zajednica, i ova nije uspela da ne privuče pažnju brendova uključujuću veoma solidne međunarodne brendove.  Ovaj izvor su pokušavali da iskoriste kao podršku za promociju svog imidža i robe svetski lideri kao što su Tiffany, Starbucks, RedBull, Nike i General Elektric. Posmatrajući ovaj spisak brendova možemo ustanoviti da ovaj izvor može biti veoma koristan kompanijama u bilo kojoj olasti. Neke kompanije koriste ovaj program kako bi održale fokus grupe pre lansiranja novog proizvoda,  drugi kače na Instagram kataloge svojih proizvoda, promovišu novitete i govore o unutrašnjoj organizaciji kompanije.

Rezultate rada brendova na Instagramu možete proceniti koristeći specijalne servise. Oni omogućavaju da se proceni dinamika rasta broja pratilaca, tj. korisnika koji su zainteresovani za rad tih brendova, kao i da se saznaju imena najaktivnijih korisnika i čak da dobiju savete oko izbora sadržine koju prate.

Međutim, korišćenje Instagrama u Runeti kao i ranije ostaje više egzotika i retkost nego popularna praksa kao što je promocija na Facebook-u. Prema podacima xyo.net danas su Rusi instalirali ovu aplikacijju oko 2 miliona puta. Predstavnici reklamnih agencija potvrđuju da realne korisnike Instagrama u našoj zemlji  čini ne više od 400 000 ljudi.

Postoji jedna objektivna prepreka, na primer ta društvena mreža nije na ruskom tržištu promovisala svoje usluge kao što je to činio recimo Facebook. Osim toga deo potencijalnih pratilaca uvršćava u Instagram Vkontakte koja od nedavno nudi slične servise. Vredili onda da ruske kompanije primenjuju novi vizuelni instrument marketinga?

Šta i kako kačiti na Instagram?

Sve kampanje koje se bave propagandom zahtevaju korišćenje kreativnosti, ali u slučaju Instagrama to je dvostruko važno. Potrebno je shvatiti da lansiranje vašeg brenda u to vizuelno prostranstvo je čist eksperiment i ne treba čekati sekundarne rezultate u vidu burnog rasta prodaje.

„Ovu aplikaciju treba da koriste ljudi koji imaju dobar osećaj za vizuelni stil. Pri čemu kampanja propagande treba da  bude maksimalno osmišljena. Potrebno je da se potencijalnom korisniku prenese konkretna poruka,“ ovako razmišlja direktor marketinške kompanije SKCG Sergej Kuznjecov.

Marketinška agencija Leo Burnett sastavila je listu preporuka za korišćenje resursa kao instrumente propagande. Za početak kompanije moraju da izaberu ključne reči (tagove), bliske po tematici brendu i koje se približno često koriste posetioci mreže. Na taj način možete da utemeljite  svoj proizvod prema tematici i interesima zajednice. Korisno je dodati u listu bliskih prijatelja konkurente i partnere koji već poseduju Instagram kao i uticajne korisnike.

Dalje se javlja pitanje kakve fotografije kompanija treba da kači na svojoj stranici i koliko uopšteno treba da ima fotografija? Ne treba preopteretiti stranicu, najbolje je da ne kačite više od deset novih fotografija na dan. Za publikovanje najboljih snimaka postarajte se da izaberete vreme kada na mreži imate najviše posetilaca. Stručnjaci analitičkog servisa SimplyMeasured su se opredelili da je najbolje da to činite u  17-18 časova uveče. Ne treba da se mnogo bavite uređivanjem fotografija. Zato što će ljdi sa više želje komentarisati snimke koje nisu retuširani.

Kako privući korisnike?

Korisnici Instagrama kao i bilo koje druge društvene mreže pozitivno se odnose prema različitim oblicima dodatnih opcija brenda, prema akcijama i konkursima. Nagrada za brend će u tom slučaju biti obavezno postavljanje na stranicu kompanije linka učesnika konkursa koji je na svom profilu postavljao slike stranice kompanije ili koristio ključne reči i pojmova za brend.

Na primer proizvođač luksuzne odeće Valentino je organizovao konkurs MyValentinoNights. Učesnicima je predloženo da naprave fotografiju u stilu Valentino i da je okače na stranicu brenda sa tagom #MyValentinoNights. Onaj učesnik koji je napravio najbolju fotografiju po mišljenju žirija dobio je vikend putovanje u Rim.

Sličan konkurs na Instagramu nedavno je organizovao časopis „Snob“. On se održao u čast Dana grada. Potrebno je bilo da se napravi živopisna fotografija sa pogledom na Moskvu. Pobednika su birali prema broju dobijenih lajkova, a glavna nagrada je bio iPod.

Kome je neophodan Instagram?

Kako bi pravilno izgradili brend na Instagramu i ostvarili maksimalnu korist potrebno je da se dobro predstavljate ljudima koji koriste ovu društvenu mrežu. Stručnjaci su odredili da je promocija na mreži korisna za kompaniju, jer značajan deo publike čine kreativni ljudi. Ali ne samo oni. Ispostavlja se da je mreža dostupna mnogim običnim ljudima. Generalni direktor reklamne agencije RTA Pavle Gitljman potvrđuje da su najpopularniji tagovi na Instagramu povezani sa tim gde se sada nalazi korisnik i kako se oseća. Treći na listi tagova je  #ja ili #me. Češće se taguju devojke, fotografišući sebe ispred ogledala u novom odelu. Lako je pogoditi da kod takve publike lako mogu da nađu pozitivan odaziv kompanije koje se bave modom, putovanjima, zabavom i umetnosti.

Ali to nije jedini način korišćenja vizuelne društvene mreža. Na primer, Volvo koristi Instagram kako instrument za dobijanje fotografija korisnika koje potom kači na svoje stranice na drugim društvenim mrežama. Razlog je jednostavan za to: izbor zvaničnih slika je ograničen i veoma brzo dosadi, a na račun amaterskih fotografija spektar slika se poprilično uvećava.   

Pogrešno je verovati da Instagram može da koristi samo velikim svetskim brendovima. Čak i male firme zahvaljuući ovoj mreži mogu da znatno prošire krug svojih korisnika. Na primer, jedan od najuspešnijih komercijalnih naloga u ruskoj mreži su @jerusalembazar и @flowersloversdaily. Prvi prodaje dizajnirani nakit, a drugi bukete i cvetne aranžmane. Prema rečima nihovih vlasnika Tatjane Liberman za njen biznis Instagram je interaktivan izlog za promociju novih proizvoda. Zainteresovani korisnici sa stranice Instagram prelaze na njen lični sajt, gde mogu da naruče proizvod. Preduzetnik potvrđuje da upravo ova mreža generiše veliki deo prodaje.

Međutim, vlasnici brendova koji se oslanjaju na agencije koje pružaju usluge organizacije marketinške kampanje treba da budu oprezni i da samostalno analiziraju svoje potrebe.

Agencija često predlaže neke mreže ne zbog njihove vrednosti i značaja, već kao sopstvenu konkurentsku prednost, kako bi pokazali progresivnost.