Danas govorimo o veoma važnom dokumentu za one startap-ove koji žele da uvećaju kapital svog projekta – o investicionom tizeru. Ova prezentacija će biti od suštinskog značaja za komunikaciju sa potencijalnim investitorima, a u nekim slučajevima i sa partnerima.

Kako ga pripremiti? Postoje 3 pravila.

Pravilo br.1. Kratkoća – sestra talenta
Prilikom pripreme investicionog tizera zapamtite da svrha ovog dokumenta nije da zablistate vašim izuzetnim poznavanjem robotike, a naročito ne da baci investitora u duboku tugu! Glavni cilj jeste da probudite želju u investitoru da sazna više o vama i vašem proizvodu, a potom i da investira.

Pravilo br.2. Pratite plan
Planovi i postoje da bi ih se pridržavali. O tome šta treba da bude u sastavu plana biće reči kasnije.

Pravilo br.3. Napravite opis „ Moj proizvod za «glupane»”
Neophodno je saopštiti o projektu na način koji bi razumela vaša petogodišnja sestra.
Evo primera plana investicionog tizera:

Br.1. Naslovna strana
Ovde je sve jednostavno. Napišite naziv projekta i kontakte za stupanje u komunikaciju.

Br.2. Negiranje (ograničenje odgovornosti)
Standardni slajd koji kompanija koristi radi ograničenja odgovornosti. Obavezno ga morate napraviti za vaš projekat i u budućnosti ubacivati u sve prezentacije. Evo primera takvog slajda.

Br.3. Problem – rešenje
Svaki proizvod mora da započne problemom: ako vaš projekat nije rešenje za realan problem, on neće imati potražnju. To znači da su svi napori tima, sva sredstva i vreme koji su bili uloženi u stvaranje novog biznisa bili uzaludni.

Br.4. Tržište i njegova dinamika
Svako tržište za projekat je najbolje oceniti kvantitativno. Upravo po modelu PAM, TAM, SAM, SOM, to jest izlaskom iz obima tržišta potencijalnog, zajedničkog, dostupnog i realno ostvarivog. Naravno, baratanje ovim pojmovima ne garantuje vam odmah simpatije investitora, ali nedostatak znanja može da ih dovede do razočaranja u vas.

Br.5. Konkurenti i konkurenstske prednosti
Nepoznavanje sopstvenih konkurenata jeste nepoznavanje spoljašnje sredine, što će obavezno dovesti do kraha. Pre nego što napravite bilo koji proizvod morate pažjivo ispitati konkurentsku sredinu i razmisliti (ne praviti korak unapred ) čime možete da nadmašite protivnike. Važno je da znate da je za projekte koji se pojavljuju na zrelim tržištima, gde već postoje moćni igrači neophodno dostaviti statistiku korišćenja servisa, koja će demonstrirati rastući interes auditorije za projekat, i to da projekat rešava zadatke za koje su ga tvorci namenili. Prototipovi su za takva tržišta nezanimljivi, jer vi još nemate veliku tehnološku prednost.

Br.6. Proizvod, istorija razvoja, planovi
Na ovom slajdu treba da kažete nešto o proizvodu ili tehnologiji. 3-4 ključnih aspekata koje servis nudi. Šta je danas već urađeno? Kakve planove ima tim? Koristite infografiku – tajmlajn raspored i drugo – radi jasnoće.

Br.7. Tim
Tim je jedro svakog biznisa. Ovaj slajd mora da natera investitora da se zaljubi u vaš projekat. Pre svega napišite nešto o 3-4 ključne figure vašeg tima. Važno je ukazati na njihovu odgovornost, stručnost i pozadinu (obrazovanje i iskustvo u poslu).

Br.8. Finansijski pokazatelji
Ovaj slajd je veoma važno uzeti u obzir. Novac voli račun, a novac investitora treba duplo uvažavati. Na ovom slajdu morate da otkrijete sve finansijske pokazatelje vašeg biznisa. Prvo, sve troškove i prihode koji već postoje. Drugo, potrebnu sumu investicija (sa podacima o troškovima). Dobro je ako tim prikaže ključne pokazatelje svog biznisa.

Intelektualna svojina
Ne zaboravite da ideje same po sebi ne vrede ništa ako nemaju zaštitu. Zato još u ranim stadijumima stvaranja projekta treba razmisliti o zaštiti intelektualne svojine, bilo da je to patentiranje izvornog koda ili zaštita imena kompanije.

I to je sve! Vaš investicioni tizer je spreman. Potrudite se da pravite više infografika na slajdovima i da dosadnog teksta bude što manje ( osim na slajdu o ograničenju odgovornosti ).