Dvadesetdevetogodišnji Rus, Vitalij Danjuk je današnji čovek-orkestar. On je napustio posao iz snova na Googlu zbog mogućnosti da se bavi preduzetništvom i da nauči programiranje. Danas Danjuk privremeno živi na Tajlandu, piše programe i vodi svoj blog „Koevolucija“. Takođe savetuje startapove i investitore, zarađujući 100 dolara na sat i ni za šta ne žali. I to u osnovi zahvalujući onlajn obrazovanju kome je on u svoje vreme dao prednost u odnosu na fakultet.
Najpogodnija investicija za ljude koje imaju početni kapital do 100.000 dolara je lično obrazovanje. Poverujte Bil Gejcu. Danas je bez stalnog samoobrazovanja teško obezbediti dostojan kvalitet života, ne propuštajući metaforičku dušu kroz korporativnu vodenicu. Ako ne sakrivate glavu u pesak onda će Vam biti očigledni trendovi, procvat kapitalizma 20. veka i smena mogućnosti koje on pruža.

Dolazi vreme masovne automatizacije i otpuštanja. Bogati se još više bogate, a srednja klasa siromaši. Tomas Piketi potrvrđuje da je uzrok toga jednostavan za razumevanje. Povraćaj ( ROI-Return on Investment) kapitala je viši od srednjeg rasta ekonomije.U osnovi toga je tehnologija. Ono što Mark Andersen naziva „softver jede svet“ je upravo onaj mehanizam koji omogućava startapu sa nokoliko desetina saradnika da košta više od milijardu dolara. Nova pismenost podrazumeva umenje da se programira, koje omogućava da se dobije kakva takva stabilna profesionalna potražnja.
Zašto sam napustio univerzitet i stalan posao?

Posle završene škole nisam imao ni najmanju ideju šta dalje činiti u životu. Upisao sam fakultet medjunarodnu ekonomiju i menadžment. Već posle prvog semestra na fakultet se gotovo nisam pojavljivao, a posle drugog sam i zvanično napustio fakultet. Umesto toga sam počeo da stvaram svoj mali internet posao, na praksi sam uvežbavao internet biznis i aktivno se njime zanimao. Može biti da je napuštanje fakulteta jedan od najboljih odluka u mom životu.

Ako se prosto sračuna dobijamo da je visoko obrazovanje ekstremno neprofitabilna stvar. Prosudite sami. Uzimajući u obzir predavanja, pauze i put mi svakodnevno trošimo 5-9 časova u mestu. Dodajmo 2-3 sata na domaće zadatke i kada sumiramo sve to dobijemo 7-12 časova na dan. 180 dana u godini, 4-5 godina to je od 5.040 do 10.800 sati u osnovi protraćenih na nešto bezvredno i bezizlazno, da bi na kraju dobili šta? Posao sa malom platom?

Uporedimo utrošeno vreme koje je neophodno da se započne posao i da se zaradi uz pomoć tražene profesije. Programeru je potrebno približno 1.000 sati, internet menadžeru i dizajneru približno isto toliko. Umesto besmislenog (podrazumeva se da to ne važi za sve i ne stalno) visokog obrazovanja može se steći tri profesije na zadovoljavajućem nivou za početak karijere. Uložite još 1.000 časova na engleski jezik, 1.000 sati na praksu i teoriju biznisa i pri tom još dobro komunicirajte sa drugima. Potrebna je motivacija i zainteresovanost, ali to je ono što nedostaje većini studenata na fakultetu.

Prvu korist od onlajn obrazovanja sam verovatno osetio za vreme razgovora na Google. Kako mi se čini između prve i druge runde razgovora dobio sam tri sertifikata uz pomoć obrazovnog sistema Googla: dva za Google Adwords i jedan za Google Analyitics. Ne znam kako je to konkretno uticalo na pozitivan rezultat razgovora, ali intuicija mi je govorila da je postojala korist. U Googlu sam radio oko godinu dana i otišao sam kada sam aktivno počeo da učim programiranje i tehnološko preduzetništvo. Bez obzira na razmere marketinga na Googlu želeo sam da imam više vremena za samoobučavanje i praktičnu primenu novih znanja.
Gde i šta učiti na internetu?

Onlajn kurseve često kritikuju za nizak nivo znanja koje smo stekli „uspešnim“ završetkom kursa. Ali završetak kursa je sredstvo ne cilj. Sertifikat daje osećanje završenosti i dodatnu motivaciju da ne napustimo obuku u finišu, ali on sam po sebi nema neku vrednost. Zbog toga govoriti o nezavršenom kursu kao o neuspehu u onlajn obučavanju nema smisla. Ja sam započeo verovatno više od sto ili dvesta kurseva a neke sam završio tek iz trećeg i četvrtog puta.
Uspešno sam završio oko 40 kurseva, stekao sam oko 30 sertifikata. Gotovo svi kursevi su bili na engleskom jeziku, uglavnom na edx, coursera, open2study i iversity. Na ruskom jeziku sam prolazio biznis i trećinu različitih disciplina. Pored „akademskih“ područja stekao sam znanja na codeschool.com, teamtreehouse.com и codecademy.com, gde umesto sertifikata učesnici dobijaju bedževe.

Šta mi je pružilo onlajn obrazovanje?
Onlajn obrazovanje mi je pružilo mogućnost da postavim osnovu svog blagostanja i nezavisnosti i da uvećam svoju jednočasovnu zaradu na 100 dolara. Pomažem startapovima da stvore biznis i da steknu investicije, a investitorima da ocene kvalitet startapova. Zbog toga putujem po Jugoistočanoj Aziji, mogu da omogućim sebi da dosta naučim, da radim svoje projekte i da pomažem drugima. Bez sumnje sve te mogućnosti su se otkrile zahvaljujući onlajn obrazovanju.
Uvideo sam ograničenost teorije i prakse tehnološkog preduzetništva (1,2,3) bez programiranja i Computer Science. Mogućnost da sagledate startap iz različitih tački gledišta daje vam mnogo jasnije viđenje slike sveta i u skladu sa tim omogućava vam da rešite složenije zadatke.
Sećam se kako sam nekada davno dokazivao grupi programera da je Drupal najbolje rešenje za korporativnu socijalnu mrežu. Kako sam samo pogrešio!
Uz pomoć kurseva za programiranje relativno slobodno pišem sisteme srednje težine na Ruby (1,2,3,4), Javascript (1,2,3,4,5,6,7) i Elixir. Nastavljam da se upoznajem sa C, Haskell, Python (1,2) i Go. Pišem softvere za analizu i obradu podataka, automatizujući skup informacija, koristeći matematičke metode koje sam naučio na onlajn kursevima.
Između ostalog onlajn obrazovanje omogućilo mi je da manje zavisim od okolnosti. Usled širokog spektra kurseva koje sam prošao došlo je do toga da prestanem da razmišljam o sebi kao o predstavniku određene profesije. A kursevi psihologije i iracionalnosti su mi pomogli da postanem srećnija i harmoničnija osoba.

Saveti samoukim
Samoobrazovanje je maraton, a ne šprint zato treba krenuti od najinteresantnijeg. Uzeti 20 kurseva, proći prvu nedelju i nastaviti samo one koji su zaista interesantni. Prvi zadatak je stvoriti naviku za učenje i steći zadovoljstvo od samog procesa učenja i rezultat nećeš dugo čekati.
Birajući kurseve primenjivao sam sledeća pravila deo njih mi daje profesionalne bonuse (preduzetništvo, computer science, ekonomija) a deo stvara opšti interes i radoznalost (biotehnologija, filozofija, astronomija, istorija). Kada počneš da prihvataš kurseve iz druge kategorije kao zabavnu sadržinu većina igranih filmova i serija jednostavno gube svoj značaj. Isključite konačno televizor!
Veoma je važno da budete radoznali i uzbuđeni zbog sticanja novih znanja o svetu koji nas okružuje. Kako bi postigli taj cilj preporučujem Vam da pogledate Cosmos (https://goo.gl/0qGuen), Planet Earth (https://goo.gl/lJtVI3), Life. Uopšteno bilo koji dokumentarac Davida Atenbora u poslednjih 10 godina je sadašnje remek-delo edutainment (https://goo.gl/keCvMP). Na edx kursu o najvećim neotkrivenim tajnama vasione (https://goo.gl/RlLQiO) predaje nobelovac koji je dokazao da se brzina širenja vasione uvećava. Vau! Šta sa tim možemo da uporedimo?
Pri tom je neophodno razumeti da se ljudski razum suprostavlja promenama i onome što je novo. Sa tim protivljenjem je neophodno i moguće da se borimo. Prve godine dok sam učio programiranje osećao sam se kao nesposobni kreten. I tek polovinom druge godine počeo sam da se navikavam na taj osećaj koji je do danas često prisutan.
Ne mogu sebi da ne dopustim da sa zadovoljstvom govorim o dva nestandardizovana obrazovna takoreći kursa: taj či (https://goo.gl/8WnDWC), koji je stvorila Džet Li i meditacija (http://goo.gl/CEeaKd) Mengjura Rinpočea. Sa velikim iznenađenjem, ali dovoljno često se srećem sa ljudima koji se negativno odnose prema samoobrazovanju preko onlajn kurseva. Ignorišite to i maksimalno izbegavajte komunikaciju sa ljudima koji vas demotivišu da učite. Sa druge strana, meni je drago što vidim da je sve više ljudi među mojim poznanicima koji aktivno uče, koji se zabavljaju i napreduju uz pomoć onlajn obrazovanja. Od studenata i školaca do specijalista i penzionera. To inspiriše.
A ako je potreban dodatan podstrek postoji odlična mogućnost. Edx u saradnji sa Amazon AWS daje 1.000 dolara (https://goo.gl/Y1L5vL) na bilans oblaka Amazon svakome ko uspešno prođe bilo koji od ta dva kursa za preduzetništvo i plati verifikovani sertifikat (50 dolara). To je dvostruka korist.
I jedan mali životni savet naposletku, ako kupite sebi sobni bicikl, stavite kurseve na veliki ekran to može istovremeno da utiče i na fiziči izgled i na inteligenciju.