Karijera u oblasti finansija može da bude izuzetno korisna, zahtevna i profitabilna, ali potoji i druga strana medalje ovaj posao zahteva mnogo vremena i snage. Investicione kompanije se uvek trude da nađu nekoga vrednog saradnika sa potrebnim veština za takvu vrstu posla. Neka veštine mogu se vemenom naučiti, a neka se pak čine u potpunosti nedostižnim. U ovom članku je obrađeno pet glavnih veština koje mora da poseduje profesionalni menadžer.

 

Inteligencija: profesionalni menadžer investicione kompanije mora da poseduje analitičke i matematičke sposobnosti. Ona takođe mora da dobro barata finansijama i da zna ekonomiju kako bi ispunjavao svoje osnovne dužnosti. Investiciono-bankarska delatnost pored toga zahteva i određenu ljubopitljivost ne samo u izučavanju specifičnosti svog posla nego i u razumevanju onoga kako radi kolega. Dobri menadžeri investicionih kompanija uvek rešavaju nekakve složene probleme, pronalazeći investiciona rešenja. Kako bi razvijao inteligenciju potrebno je proučavati matematiku, fiziku, ekonomiju, finansije i računovodstvo. Takođe, dodatni kursevi mogu pomoći na kojim dobijate sertifikat stručnjaka u oblasti finansija i analitike.

 

Disciplina: svima je poznato da investicioni menadžeri imaju visoku zaradu, ali niko ne zna koliko je truda, noćnog rada, usresređenosti i samodiscipline potrebno kako bi bio visoko nagrađen. Investicioni menadžeri rade u napornim situacijama i uvek treba da budu predano pažljivi pošto rade sa novcem. Samodisciplini se možete naučiti na razne načine: ispunjavanjem složenih zadatka u kratkom vremenskom roku, ići na kurseve dodatnog obrazovanja u oblasti pravnih nauka i medicine. Takođe dobar način samodiscipline je sport, možete postati igrač fudbalskog ili košarkaškog tima.

 

Preduzetničke veštine: kreativnost i snalažljivost su izuzetno važne veštine u oblasti finansija. Profesionalni bankari mogu bez naročitog truda da ispune zadatak ili da nađu rešenje raznih teških pitanja putem novih jedinstvenih načina, samim tim najbolja za svoju kompaniju. Potrebno je da znate da posmatrate problem sa različitih strana kako biste našli pravo rešenje. Takav kurs kao što je biznis-preduzetništvo ili socijalne i prirodne nauke mogu da vam pomognu u usvajanju inovativnog mišljenja.

 

Veština da razmišljate globalno: veoma dobro nam je poznato da je svet globalan, pa samim tim ni biznis nije izuzetak. Veoma važna veština koja pomaže da se shvate različite kulture i daje mogućnost da radite u međunarodnoj kompaniji je sposobnost da razmišljate globalno. Za to je potrebno da znate nekoliko jezika. Učite jezike, učestvujte u obrazovnim programima u inostranstvu, usresredite se takođe na sociologiju i antropologiju upravo će vam to pomoći da proučite specifiku različitih zemalja i kultura.

Razvijajte odnose sa klijentima, poslovnim partnerima i investitorima. To je poslednja veština koja može biti i najkomplikovanija ali se isto tako smatra najvažnijom. Znanje da formirate profesionalne odnose sa partnerima i klijentima, znanje da se ponašate u ekstremnim situacijama i da uvek imate pozitivno raspoloženje to su upravo te karakteristike koje mora da usvoji svaki investicioni menadžer kako bi postao uspešan u svojoj oblasti. Potrebno je dugo vremena da se usvoji ova veština međusobnih odnosa kako bi našli i što je glavno kako bi zadržali vaše klijente u kompanije.

Za rad u investicionoj firmi neophodni su određeni kvaliteti i veštine. Neke od njih možete naučiti na fakultetu, a neke od njih već posedujete, ali je potrebno da ih stalno razvijate. Investicione kompanije traže takve ljude koji su uvek spremni da uče nešto novo i da prežive u složenim situacijama koje zahtevaju perspektivu, samopouzdanje, tolerantnost na stres i radne navike.

Postani investitor već danas! Počni da gradiš svoju budućnost!