Kompanija Expedia koja se bavi onlajn rezervisanjem hotela, aviona i usluga razonode za putnike otkupila je od Airbnb, jednog od najvećih konkurenata koji se bavi rezervacijom smeštaja, kompaniju HomeAway za 3,9 milijardi dolara. O tome je 5. novembra izvestio časopis TechCrunch.

Deo sredstava Expedia će isplatiti osnivačima kompanije i njenim akcionarima u gotovini, a deo svojim akcijama. Expedia neće upravljati samo uslugom HomeAway već i drugim brendovima organizacije: uslugama rezervacije smeštaja VRBO, Bed and Breakfast, Vacation Rentals i drugim sličnim projektima.

Kako izveštava TechCrunch dogovor će biti zaključen u prvom kvartalu 2016. godine.
Prema rečima glvanog direktora Expedia Dari Kosrovšahi kompanija već dve godine sarađuje sa HomeAway i odavno traga za tržištem iznajmljivanja smeštaja. Sklapanje partnerstva je logični sled te strategije.
Kompanija HomeAway je osnovana 2005. godine i od tog trenutka je privukla 505 miliona dolara investicija. U 2011. godini organizacija sprovodi IPO (Inicijalnu javnu ponudu) i postaje javna kompanija. Među investitorima HomeAwey našli su se fondovi Google Ventures i American Capital.

Kompanija HomeAway posluje u 190 zemalja širom sveta.