Pad cena nafte oborio je akcije energetskih kompanija širom sveta, dok su akcije avio-kompanija porasle zbog pojeftinjenja goriva.

Akcije Elektroluksa pale su 13,5 odsto nakon što je američki industrijski konglomerat Dženeral elektrik (GE) odustao od planirane prodaje svog poslovanja za proizvodnju kućnih aparata Elektroluksu AB, popustivši pod pritiskom američkog Ministarstva pravde koje je nameravalo da blokira transakciju po antimonopolskoj osnovi, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su se juče spustile blizu sedmogodišnjeg minimuma nakon što su je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju, a američka „laka“ nafta (WTI) za isporuku u januaru pala je u jednom trenutku ispod 38 dolara za barel.

OPEK, čije članice zajedno upumpavaju više od trećine svetske nafte, trenutno proizvodi iznad zvaničnog cilja od 30 miliona barela dnevno, uprkos prekomernim globalnim zalihama koje su i više nego prepolovile cene „crnog zlata“ u poslednjih godinu dana.

Akcije avio-kompanije Izidžet i turističkih operatera TUI i Karnival bile su među najvećim dobitnicama u jučerašnjem trgovanju zahvaljujući prospektima pojeftinjenja goriva, dok su niži prihodi od nafte oborili akcije Rojal Dač Šela i BP-a, navodi tržišni analitičar kompanije CMC markets Džasper Loler.

TUI je evidentirao rast akcija od 2,2 odsto, Karnival 1,4 odsto, a Izidžet 1,8 odsto. Londonski indeks FTSE 100 pao je 0,24 odsto, pri čemu su akcije Šela pale 4,2 odsto,a BP-a 3,4 odsto. U Parizu je indeks KAK 40 porastao 0,9 odsto, a u Frankfurtu DAKS 30 1,3 odsto. Evro je na valutnoj berzi oslabio na 1,0848 sa 1,0874 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Evropska centralna banka (ECB) je prošle nedelje razočarala tržišta koja su očekivala snažnije stimulacije privrede evrozone, što je dovelo do jačanja evra i pada evropskih akcija.

U Aziji su akcije danas mahom bile u porastu, a tokijski indeks NIKEI 225 ojačao je 1,0 odsto. Na Volstritu su, sa druge strane, akcije pale, podstaknute potonućem akcija u energetskom sektoru. Industrijski indeks Dau Džons skliznuo je 0,7 odsto, širi indeks S&P 500 1,0 odsto, a tehnološki Nasdak 0,7 odsto.