Kurs evra prema američkoj valuti potonuo je prošle nedelje za čak 2,9 odsto, na 1,1018 dolara, najniži nivo od početka avgusta.

Evro je oslabio i prema japanskoj valuti za 1,3 procenta, na 133,8 jena, najniži nivo u mesec dana. Dolar je, pak, ojačao prema ‘japancu’, pa mu je kurs za 1,7 odsto veći, 121,45 jena.

Najveći nedeljni gubitak evra prema dolaru od maja posledica je najave Evropske centralne banke da će njeni čelnici na sednici u decembru razmotriti treba li da se uvedu dodatne podsticajne mere.

Kao što se očekivalo, čelnici ECB-a odlučili su na sednici u četvrtak da ključna kamatna stopa ostaje nepromenjena na rekordno niskom nivou od 0,05 odsto, dok je predsednik banke Mario Dragi poručio da će ECB u celosti sprovesti program kupovine imovine za 60 milijardi evra mesečno, a mogla bi i da ga produži nakon planiranog završetka u septembru iduće godine.

„Tržišta su očekivala da bi Dragi mogao da signalizira produžetak programa kvantitativnog ublažavanja nakon septembra iduće godine, no on je otišao tako daleko da je čak signalizirao spremnost spuštanja kamatne stope na depozite banaka dublje u negativno područje“, komentar je trgovca u jednoj japanskoj brokerskoj kompaniji.

Mogućnost daljeg slabljenja monetarne politike pritiska evropsku valutu. Analitičari Goldman Saksa smatraju da je potencijal za dalje slabljenje evra vrlo značajan, pa procenjuju da bi njegov kurs mogao da se vrati na najniže nivoe u 12 godina od oko 1,05 dolara, na koliko se spustio u martu, ako ECB odluči dodatno da ublaži monetarnu politiku.

Analitičari Komercbanke smatraju, pak, da će svaki uspon dolara verovatno dodatno pritisnuti američku centralnu banku Fed da odloži povećanje kamatnih stopa u SAD.

„Dalja aprecijacija dolara trebalo bi da Fed dodatno odvrati od podizanja kamata. Štaviše, tržišni učesnici više ne očekuju da će Fed u dogledno vreme znatnije podići kamate“, kazao je analitičar u Komercbanci Ulrih Lojhtman.

Osim evra, prema dolaru je prošle nedelje znatno oslabio i švajcarski franak jer se spekuliše da će švajcarska centralna banka morati da poveća negativne kamatne stope na depozite ako ECB bude oslabila monetarnu politiku.