Kompanija „Nike“ je u proteklom tromesečju (jun-avgust) ostvarila čistu dobit od 1,18 mlrd USD, što je 23% više nego u istom periodu 2014. godine. To je već deveti kvartal zaredom kako najveći svetski proizvođač sportske opreme ostvaruje poslovne rezultate bolje od očekivanih.

Prema izveštaju objavljenom 24. septembra 2015, koji prenosi portal „Poslovni.hr“, prihodi kompanije „Nike“ porasli su u njenom fiskalnom tromesečju za 5,4% u odnosu na isto razdoblje 2014, na 8,4 mlrd USD.

Prihodi u Severnoj Americi, najvećem „Nike“ tržištu, porasli su za 8%, najviše zahvaljujući snažnom rastu prodaje tenisica, najvećem izvoru prihoda kompanije.

„Nike“ je takođe objavio da su nove narudžbine za njegove proizvode u budućem periodu od septembra 2015. do januara 2016. u svetu porasle za 17%, više od očekivanja analitičara koji su predvideli oko 10%.

Pritom kompaniji „Nike“ nije štetilo ni slabljenje rasta kineske privrede, pa su narudžbine u Kini skočile za 27%.

– Investicije u inovacije proizvoda i prikupljanje povratnih informacija o sportskim aktivnostima klijenata takođe su doprineli napretku „Nike“-a u odnosu na konkurenciju – kaže Brajen Jarbrou (Brian Yarbrough), analitičar u kompaniji „Edward Jones“, koji smatra da su rezultati kompanije „Nike“ impresivni.

Nakon objavljivanja poslovnog izveštaja, cena deonice kompanije „Nike“ porasla je na Vol Stritu više od 7%, pa su u odnosu na početak godine na dobitku više od 25%.