Interesantnu priču o čoveku iz jednog afro-američkog plemena ispričao je na svom blogu Majkl Mihalko. On je najpoznatiji svetski stručnjak za kreativnost, autor knjiga „Brainstorming i još 21 način da mislite drugačije od većine“ i „Uništenje kreativnosti“.
Vođa sela je imao prijatelja koji je u svakoj situaciji bez obzira na to da li je dobra ili loša imao naviku da govori: „To je dobro“. Jednom su zajedno otišli u lov. Prijatelj je napunio oružje i dao ga vođi. Međutim, napunio ga je neispravno i kada je vođa ispalio hitac, ostao je bez tri prsta.
„To je dobro“, reče prijatelj.
Vođa koji je krvario se razbesni.
„Kako možeš da kažeš da je to dobro, idiote! Odlazi budalo! Da te moje oči više ne vide!“, povika on.
Prošlo je godinu dana od tog događaja i vođa je odlučio da ponovo ode u lov, ali sada sam. Nažalost, zarobili su ga kanibali i prisilno odveli u svoje selo. Svezali su vođu, napravili su od grana lomaču i pričvrstili nesrećnog vođu za stub, pripremajući se da od njega naprave najukusniji obrok. Željni krvi starosedeoci su počeli da pale vatru, kada su iznenada primetili da vođi nedostaju prsti na ruci. Oni su bili jako sujeverno pleme. Nikada nisu jeli, kako bi oni rekli, one koji nisu bili celi. Zatim su odvezali vođu i pustili ga natrag kući.
Vođu je grizla savest i on se po povratku odmah bacio u zagrljaj svom prijatelju i grleći ga reče:
„Ti si bio u pravu! Ono što se desilo je zaista dobro“. I ispričao je o svojoj nesreći, o tome kako su ga zarobili ljudožderi i o tome kako mu je spasilo život to što nije imao prste. „Sramota me je što sam bio uvređen i što nisam razgovarao sa tobom toliko meseci“, dodao je on.
„Ne, ne to je dobro“, radosno je rekao njegov prijatelj.
„Kako je to moguće? Postupio sam prema tebi tako užasno, a zapravo ti dugujem život“, zadivljeno će vođa.
„To je dobro zato što da nismo prestali da se družimo ja bih pošao u lov sa tobom taj dan i bio bih pojeden“.
Da li je to istina? Viditi pozitivne strane u svakoj situaciji je zaista izuzetno. Najbolje je to što je to veština koju svako može da razvije. Trenirajte i uspećete.