Druga najveća švajcarska banka, Kredi Svis, koja je zabeležila pad neto profita od 24 odsto u trećem ovogodišnjem kvartalu namerava da otpusti 5.000 zaposlenih.

Banka, takođe, namerava da prikupi šest milIjardi franaka putem dva procesa dokapitalizacije. Banka očekuje da do kraja 2018. uštedi tri i po miljarde franaka.

U današnjem saopštenju Banke se navodi da je u trećem kvartalu 2015. neto profit smanjen za 24 odsto na godišnjem nivou na 779 miliona franaka (719 miliona evra). Istovremeno, prihodi iz poslovanja su pali za osam odsto, zbog čega se planira dokapitalizacija u vrednosti od 6,1 milijardi franaka, što je predstavljeno na vanrednoj skupštini akcionara 19. novembra.

Prva dokapitalizacija u vrednosti od 1,35 milijardi biće rezervisana za nekoliko institucionalnih investitora, a druga u vrednosti od 4,7 miljardi za aktuelne akcionare. Banka takođe planira da do kraja 2018. uštedi tri i po miljarde franaka. U okviru plana uštede je i otpuštanje 5.000 zaposlenih, od čega 1.400 u Švajcarskoj.

U saopštenju se navodi da banka na taj način želi da se oslobodi 20 do 25 odsto svoga duga. Osim toga, planirane su i kadrovske promene, tako da je već postavljeno šest novih osoba u direkciji.

Očekuje se i otvarenje tri nove regionalne poslovnice – univerzalna banka u Švajcarskoj (ĆUB), u Azijsko-pacifičkom regionu (APAC) i Internešenel velt menadžment (IWM).

Poslovna banka biće podeljena na sektore, Global markers i Investment benking end Kepital markets (Global Markets, Investment Banking and Capital Markets), prenosi list Eko.

Švajcarska banka razmatra i izmeštanje skoro 2.000 radnih mesta iz Londona zbog visokih troškova, izjavio je danas novi generalni direktor banke Tidžan Tijam, javlja britanska agencija Rojters.

Kredi Svis bi, prema njegovim procenama, mogao ostvariti uštedu od 230 miliona franaka (240,99 miliona dolara) godišnje, ako bi deo logističkog poslovanja preselio u jeftinije centre, kao što su Poljska i Indija.

Na osnovu toga bi, kako je rekao, bila ostvarena ušteda od 128.000 franaka po svakom od procenjenih 1.800 radnih mesta, navodi agencija Rojters.

„Imamo 6.600 radnih mesta u Londonu, 2.400 pozicija je u glavnom administrativnom centru i 4.200 u logističkom centru. Od 4.200 radnih mesta, oko 2.400 je direktno povezano sa glavnim centrom, tako je potrebno da budu na istoj lokaciji“, izjavio je Tijam na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da preostalih 1.800 radnih mesta ne mora biti u Londonu.

London je ove godine povratio titulu vodećeg finansijskog centra na svetu, nakon što je 2014. godine izgubio od Njujorka.

„London je preskup“, izjavio je jedan od IT stručnjaka.