Roman Abramovič se zainteresovao za vencurne investicije. Forbes je saznao kako i zbog čega poznati ruski milijarder ulaze u startapere po celom svetu.

“ Roman Abramovič je za startapere kao efektna zena u crvenoj haljini: ako ste uspeli da bar malo privucete njenu paznju i ustanovili bar neki kontakt, vi ste srećnik i svi ce vas sigurno primetiti”

– u šali kaze jedan izraelski biznismen. On od Abramoviča jos nije uspeo da dobije novac, ali je video kako su neke kompanija preko noći postale poznate zahvaljujuću vlasniku Čelsija. Da startaperi imaju korist od ulaganja Abramoviča je očigledno: osim novca, dobijaju paznju novinara, ciljne grupe i potencijalne partnere. Ali zašto su
startaperi potrebni Abramovicu? “Svi oni prednjace na trzistu svojom tehnologijom, proizvodom ili servisom i ozbiljnom perspektivom” – objašnjava predstavnik milijardera Džon Man – “Mi se iskreno nadamo da će svi oni uspeti” . Detaljnije, o
investicionoj strategiji Abramoviča, Man nije želeo da govori.

U koje startapre investira Abramovič:

Velika Britanija
Fond Erving
$50 miliona
Izrael
Fond Millhouse i Ervington
$50 miliona
Rusija
Fond Impulse VC – suma u većini ugovora se ne razglašava
Oko $10 miliona
Amerika
Fond Ervington
$30 miliona
Internet-marketing (10 projekata)
Internet-servisi (9 projekata)
Elektronska komercija (3 projekta)
Uređaji i softveri (2 projekta)
Tehnologija impulsnog opterećenja (1 projekat)
Alternativna energetika (3 projekta)
“ Zelene tehnologije” (1 projekat)

Abramovič investira u startapere kroz tri fonda – Ervington Investments, Millhouse i Impulse VC. Ervinton je počeo da investira u neke britanske kompanije još 2012-2013, ali je tek nedavno, tokom 2014-2015, Abramovič, kroz svoje fondove, dodelio novac desetinama startapera. Za Millhouse dogovori sa njima su samo mali deo posla: Fond predstavlja interese Abramoviča ne samo u ulaganju u vencurne fondove nego i, na primer, u razvoju nekretnina, metalurgije i farmaceutike. Millhouse najviše investira u izraelske kompanije, koje su osnovali iseljenici iz Sovjetskog Saveza ili Rusije. Ervington – naprotiv, je fokusiran na startaperima stranog porekla. Vencurnim ulaganjima u Milhousu i Ervintonu se bavi nekoliko investicionih menadžera. Forbes je uspeo da sazna imena dvojice – Ana Evdokimova I Ivan Persijanov. Evdokimova radi u Milhausu vec deset godina na raznim pozicijama, Persijanov je, do dolaska u fond Abramoviča 2014, bio investicioni director “Rosnano” i savetnik u E&Y. Po rečima jednog startapera, poslove ovih menadžera kontrolise David Davidović, davni Abramovičev partner – još iz vremena “Sibneft”. Upravo on donosi konačno rešenje po svim investicijama. Menadžeri i Davidović proveravaju informacije o kompaniji, razmatraju uslove sporazuma i tek posle njihovog zaključka se dobija mesto u upravnom odboru. Abramovič, obično ne ušestvuje u pregovorima i zasedanjima upravnog odbora, ali kontroliše rešenja, mada se dešava da se i sam sastaje sa biznismenima u čije je kompanije investirao.

“Nedavno smo otvorili novu laboratoriju i Roman je dolazio kod nas ”

kaže Semjon Linc, suosnivač kompanije StoreDot, u koju je Millhouse investirao $10 miliona.

“Postoji jedna jevrejska tradicija: na kućna vrata se kači mezuza – kutijica sa molitvama, koja donosi srecu. Roman je uzeo na sebe tu počasnu dužnost.”

Po rečima Licina, to nije prva poseta Abramoviča u StoreDot.

“Sastajali smo se nekoliko puta, i svaki put me iznenadio
koliko je informisan o našem poslovanju i tehnickim pitanjima”

smeje se Licin.

U Millhousu i Ervingtonu nema mnogo investicionih menadzera pa je zato vrlo teško iz stotine projekata izabrati najperspektivnije, kaže jedan sagovornik Forbsa. Nekoliko ugovora u Velikoj Britaniji i Americi zaposleni Abramoviča su zaključili svojim silama, ali su ubrzo shvatili da je mnogo efektivnije raditi preko posrednika – malih fondova i konsultanata, koji prvo sami biraju projekte pa tek onda najzanimljivije predlazu Millhousu i Ervingtonu.

“Takvom metodom se koriste i u Izraelu posredniki Abramovica – Tiger Consulting Group Rustama Tajgera i Altair Igora Rjabenjkova i još nekoliko fondova”

kaže sobesednik Forbsa, koji je polučio investicije baš preko jednog od njih. Rjabenjkov je potvrdio za Forbes da on pomaže Abramoviču u poisku startapera, ali nije hteo da komentariše uslove partnerstva. Rustam Tajger se uzdržao od komentara.
Investiciona aktivnost Impulse VC je uređena drugačije. Taj fond (stvoren osnivačima berze linkova Sape.ru, udeo koji je Abramovič otkupio od Mail.ru Group drugog milijardera, (Alisera Usamnova) je aktivan samo u Rusiji, a Milhouse u njemu učestvuje kao limited partner – tj. izdvaja budžet u buduće investicije, ali se ne bavi odabirom startapera i ugovorima, predaje Forbsu izvor blizak menadžmentu. Objavljeni budžet Impulse VC na 5 godina iznosi $65 miliona. Najveći deo te sume trebalo bi da dobiju od Millhouse i ulože u onlajn projekte, koji su specijalizirani, pre svega, na internet marketing i elektronsku trgovinu. Po proceni Forbsa, za godinu i po dana Impulse VC je investirao oko $10 miliona. Upravljački tim fonda čine – osnivač berze internet linkova Sape Grigorij Firsov, Evgenij Posibalov i Kiril Belov – brat Antona Belova, direktora Muzeja savremene umetnosti “Garaz”, koji takođe finansira Abramovič.

Kakvi startaperi su interesantni fondovima Abramoviča?

Dijapazon je prilično širok – od servisa za rentiranja jahti, brzog punjača za smartfon do novina u naftnoj industriji. Grandioznim rezultatima fondovi, za sada, ne mogu da se pohvale. Veliki deo proinvestirovanih firmi se razvija, uveličava broj partnera i klienata, ali o milionskoj dobiti ili unosnoj preprodaji Abramvićevog udela je rano govoriti, naglašava investitor koji radi u Rusiji i Izraelu.

“Proslo je malo vremena. Za sada oni samo nadgledaju vencurno trziste u potrazi za pravom
strategijom i projektima na kojima ce zaraditi”

smatra poznanik Abramoviča.

Po mišljenju Semjona Licina, dobit nije glavni razlog zbog čega se Abramovič zainteresovao za vencurno tržište. Milijardera interesuje ne povratak investicija, mada o tome on takođe ne zaboravlja, a progresivne ideje koje utiču na napredak čovečanstva u tehnološkom smislu, zaverava suosnivač StoreDot. Kada bi bar nekoliko startapera u koje je uložio Abramovič
uspelo da izmeni svet ka boljem, to i ime Romana bi se vezivalo ne samo uz efektivni razvoj prirodnih resursa, veruje Licin. Koliko sam ja mogao da primetim, kroz razgovor sa njim, takav rezultat je za
njega mnogo važniji od novčanog prihoda.