Kompanija „Volkswagen“ (VW) ima novog šefa. U pitanju je Matijas Miler iz kompanije „Porsche“. Nadzorni odbor VW-a imenovao je Milera da bude novi glavni rukovodilac i da bude na čelu najkomercijalnog svetskog proizvođača automobila posle skandala s varanjem o podacima o količinama ispuštanja štetnih gasova.

Prethodni glavni rukovodilac Martin Vinterkorn dao je ove sedmice otkaz zbog tog skandala, koji je naružio reputaciju kompanije i naškodio njenom poslovanju.

„Volkswagen“ je priznao da je u SAD varao na testiranju emisija izduvnih gasova iz vozila na dizel, korišćenjem jednog softvera u 482.000 kola. Prema navodima kompanije, oko 11 miliona kola širom sveta je imalo taj softver. VW se sada suočava sa planinom poteškoća – od tužbi do popravljanja softvera.

– Matijas Miler ima jake strateške, korporativne i društvene kvalitete. Cenimo njegov kritički i konstruktivni pristup – rekao je aktuelni predsednik kompanije „Volkswagen“ Berthold Huber na konferenciji za novinare, navodi Rojters.

Miler, koji će odmah preuzeti dužnost, rekao je da će njegov „najpreči zadatak biti da vrati poverenje u ‘Volkswagen grupu’ – kroz jednu sveobuhvatnu istragu i maksimalnu transparentnost, ali i izvlačeći prave pouke iz sadašnje situacije“.

– „Volkswagen“ će, pod mojim vođstvom, uložiti sve napore da razvije najstrože propise prilagođavanja i upravljanja standardima u celoj industriji, ali i da ih primeni – rekao je on.

Nadzorni odbor VW-a je, inače, ocenio da je odluka da se uređaji u automobilima prilagode tako da falsifikuju pokazatelje o emisiji štetnih gasova prilikom eko-testiranja, bila moralna i politička katastrofa kompanije i da je za to kriva mala grupa ljudi.